How I learn English??

10/27/2015 06:00:00 pm Unknown 5 Comments



Assalamualaikum and hi gais!

tak semestinya tajuk english, kat entry ni pun nak english jugak kan? haha. I just wanna share how i learn english, from where? from what? korang learn english macam mana pulak? ha lain orang lain cara. Okay, english is one of my favourite subject in school but tak bermakna aku pro in english? haha NO. however, my writing is better than speaking. Gagap, gugup, gabra semua ada.



cara-cara aku belajar english ;

1) Read english novels/ magazine
cara ni bila tengah rajin baca novel jewp huhu. selalunya bila kau baca novel yg memang sastera english gila mesti 1 page kira-kira ada 10 or keatas maksud yg tak paham kan? bila ada je maksud yg tak paham, buat buku khas untuk tulis maksudnya. Better cari maksud kat dictionary rather than google translate sebab? ada yg MEREPEK,


2) Watch TV
ok aku bukan suruh tengok tv semata-mata. Bila tengok malay drama or movie or telemovie or etc, on kan subtitle english even you're watching malay drama! Selalunya TV3 ada kan? so ada manfaat jugak kat situ.
Kita beralih ke english movie. bila tengok english drama or movie, off kan subtitle malay. dari situ kau akan dengar butiran, rima, pronounce yg dia cakap. takpa kalau kau tak paham apa yg dia bebelkan?! bila aku dengar perkataan pelik yg dia cakap, aku cuba ingat or catat and cari kat dictionary and its work to me.
Lagi satu, tengok rancangan spelling like Great Australian Spelling Bee! Sab pun tengok jugak, banyak membantu kalau tengok rancangan macam tu.


3) Practice speaking

selalunya cara ni aku speaking kat kawan, kalau dengan orang lain kadang-kadang. bukan apa lah kan, kawan kita ni pun 2x5 je dengan kita. Bila speak basic english okay lagi, bila masuk yg hard sikit tu, dua-dua terpinga-pinga apa maksud tu lah ini lah. tapi tulah, cara ni tak berapa nak work sangat, but we still on practice!


4) Do practice in book

buku rujukan basic english upsr yg 4 tahun lepas pun aku simpan lagi tau! itu pun ada manfaat kalau simpan. Kita bukannya computer nak ingat semua benda even basic english pun, janganlah angkuh dengan ilmu. so, do more exercise book :)


5) Listen to english song

ha yg ni pun selalu jugak bila korang tak tahu lirik dia tapi korang hentam je kan, tak kisah asalkan ada ton bunyi dia sama hahah. Macam tengok tv jugak, dengar apa yg dia bebel. pastu bila dengar lagu apa-apa pun dah boleh ingat lirik dia kan? so same goes to english song, tapi nyanyi bukan sekadar nyanyi, hayati lirik dia sekali okay.


6) Social networks

cara ni memang selalu guna! tapi ini juga bukan untuk online semata-semata ya. zaman sekarang kan? semuanya dihujung jari kita. Okay aku nak suggest acc ask.fm yg aku follow and sedikit sebanyak boleh bantu korang in english juga. - http://ask.fm/The_YUNiversity - go visit and scroll sampai pengsan ahaha. usah risau if dia tak reply lagi, just sabar. 



Nak speaking english, or tulis english, go on. Improve skill tu. Abaikan manusia yang jenis kolot tak bagi speaking & gelakkan kesalahan kau

p/s ; so inilah cara aku, maybe tak sama dengan cara korang. Terpulang. em guess what? esok exam english paper 1 and 2! huh, wish me luck gais. 7 papers left to go!

5 Alien's:

Nao Mei said...

Cik akak pincang 3nglish....hahaha..

Jom sembang

http://sweetyzhanieyz83.blogspot.my/2015/10/jom-sembang-blogger-hari-2-bersama-44.html

singgah , nedal je tulis dalam bahasa english , speaking sikit sikt, biarlah org nak kate apa pun.

Singgah pagi dari DUNIA CIK AKAK
[cahayakehalusankelembutan.blogspot.my]

BELLA LEE said...

Wahh thanks share tips :) I did so some as you said above ^^ jom tingkatkan kemahiran ni :)

BELLA LEE // semoga bermanfaat :) sab pun nak tingkatkan lagi kat speaking hehe.

Noor Maizan said...

I agree! Semua cara tu fun tapi memang membantu untuk improve English kita.