Tutorial: Cara Transparentkan Gambar di Pixlr Editor

6/03/2016 05:00:00 pm Unknown 0 Comments




Assalamualaikum and hello guys!
Disebabkan takda idea and malas nak type entry berText, kita ke segmen Tutorial. Cara ini untuk korang yang tak beli photoshop or apa-apa application yang berbayar lah. Same goes like me, memang teringin nak download photoshop sebab everything about edit memang complete lah but setelah search semua about photoshop finally i give up, semuanya pirate and ada je halangan lah. Tapi tak tahulah korang boleh download ke cane kan. *okay kita bukan nak dengar luahan sedih ni -,-


Straight to the point, sab guna software pixlr.com ;




Let's get start! *Bismillah dulu :

1) Pergi ke site https://pixlr.com/editor/

2) As usual, masukkan gambar or freebies yg nak di transparentkan



3) Nampak Icon macam tongkat magic tu? haa tekan
4) Then, select tempat or background yang korang nak transparentkan, contoh dalam gambar ni sab select background putih tu,



5) Dah select tempatnya tekan EDIT dekat bar diatas and pilih INVERT SELECTION.
6) Dah buat seperti di nombor 5 tekan pula COPY.



7) Tekan FILE dekat bar diatas and pilih NEW IMAGE.



8) Akan keluar pop out seperti gambar dibawah kan? Tick kan dua kotak tu and tekan OK



9) The last one, gambar tu dah jadi transparent kan. If masih terdapat tempat yg tak ditransparent kan lagi ulang step yg sama. Sekarang if dah satisfied dengan hasil edit, kita nak save, tekan FILE semula dekat bar diatas and pilih SAVE. Then, pilih format file PNG. Save!



Congrats guys because follow the flow and berjaya buat! Hope korang paham lah ya? sorry if ada kekurangan. Hopefully this tuto will guide and help you guys :) masih tak faham? Do contact me :)

0 Alien's: