Playing with makeup stuff #2

10/24/2016 09:28:00 pm Unknown 0 Comments



Salam and hi!
long time sangat tak update, writing passion langsung takda dah haha. Okay entry ni macam episode jugak bersambung dari PART 1. I can't deny it semakin meningkat umur, semakin tinggi minat nak bermakeup. Hipotesis diterima? ✔ banyak jugaklah tengok tutorial sana-sini tapi tak pernah khatam and hadam. takpe, banyak masa lagi *ayat sedapkan hati* Don't giveup!
Sementara umur sab yg setahun jagung ni just ada barang makeup drugstore je mampu ( bukan kedai dadah ya! ) boleh lah kan dari takda? sama je just QUALITY yg membezakan. tapi sab tak beria-ria nak belajar makeup sampai high. Basic sudah memadai *ceh



 my collection so far.

1. Lipstick

Boleh dikatakan sab suka collect lipstick eventhough bukan selalu pakai sangat kan? haha. Daripada merah yg garang sampai warna burgundy include nude colour huhu.


All of them ada 8 semua and this is 'tisu' swatches for each colour and brand of my lipsticks. So far favourite everyday makeup are Diva's secret lipmatte and Nars!

P/s : All my lipstick is matte so before pakai memang akan apply vaseline like always!

2. Applicator

Beauty bland (takde dalam pic) It just an ordinary span puff? Cheap je about RM5 sab beli dekat yubiso!

3. Concealer-Highlight-Contour

Dalam tu ada 3 function like concealer, contour and highlight. Complete lah satu palette tapi texture dia like creamy sikit. So i decided nak beli each one berasingan *tengok dompet.

4. Brows

i. 2 in 1 brows from daiso. Jangan pandang rendah even from Daiso pun. Satu untuk brush and satu untuk the pencil. extra one is ada 2 refill dalam so jimatlah.

ii. Obuse eyebrows. Yang ni jenis powder punya, sesuai dengan makeup routine
5. Brushes

I bought Kabuki Brush. Lembut bak hang! Bak kata kawan sab "baru lah nampak nott officially brush". haha for the first time ada sebegitu banyak brush sampai ayah sab tanya "itu berus lukisan ke?".

Part ni sab tak pernah hadam mana satu brush untuk itu ini haha!

6. Mascara

Sab ada 2 mascara which kalau everyday makeup routine sab goes to mascara from AVON. Kalau ada event ke apa baru guna duoya mascara yg lentik selentik bulu kakimu hahah!

7. Foundation

Sab tak selalu pakai foundation memandangkan muka tak flawless, nanti pakai ada bercapuk lah apa lah tapi still palai untuk event ke apa.

8. Compact powder

Rasanya semua girls ada like everywhere at anytime bawak kan? Sama ada sab guna aloe vera punya bedak or bedak from elianto.

9. Eyelashes Curl

10. Lip care

Ini sangat penting sama ada anda makeup atau tidak! Sab selalu guna vaseline. Kalau nak nampak pinkish sikit pakai nivea lipcare.

11. Eyeliner

Part ini pun paling susah nak hadam gak. Jarang juga pakai huhu.

12. Blusher

My blusher is from NARS code warna pink.

13. Eyeshadow

My favourite palette, Morphe! Pigmented and warna dia cantik and sesuai dengan everyday makeup routine gitu! *mata love

The other one is NUDE palette, tak selalu pakai sebab dalam tu ada warna biru, purple, hitam

That's all my collection, tak banyak and masih usahakan ke arah itu. Always love and prefer natural beauty right now sebab muka pun tak clear and se'flawless' orang lain.

P/S : kawan-kawan pun sibuk menceburi bidang ni haha! because we are girls right. But kids nowadays pun dah pandai ber-makeup sedangkan aku baru berjinak dalam makeup stuff masa form 5, kuang kuang.

0 Alien's: