BOOK REVIEW: BISIK

2/23/2017 03:14:00 pm Unknown 6 Comments



Salam, Hi!

Harini sab nak review sebuah buku yg telah sab 2 kali baca tapi tak faham habis lagi, haha! plus this is my very very first time review 'benda' macam ni. So sab hanya berikan pandangan tentang buku ni sambil didendangkan lagu menahan rindu, eh? *sendu gituww.

Sab memang sedia maklum kewujudan Buku Fixi ni dah lama, lagi-lagi buku dorang yg famous such as GANTUNG, ASRAMA, KELABU and sebagainya. First time sab beli buku ni tahun 2015 dengan duit BRIM RM100 tu haha! *kantoi. To be honest, sab tak tahu nak pilih buku fixi yg mana sebab banyak choice! a.k.a rambang mata, kalah rambangnya nak pilih baju. So sab tertengok buku BISIK ni dengan cover depan dia gambar kucing. Apa lagi ambik jelah buku tu sebab cover depan dia seekor kucing? haha make sense ke? *cat lover sangat

Buku yg dihasilkan oleh syarikat fixi ni memang best, unsur or genre buku ni pun bukan macam novel cinta cintun so memang worth baca and beli ( lain dari yg lain ) Salah satu faktor sab suka adalah sebab unsur suspen dia, buatkan kita tertanya-tanya what will happen kat dia tu ini. And dari segi bahasa, dorang guna bahasa pasar tapi nice je dibaca.
Quick synopsis (daripada belakang buku) Buku Fixi: BISIK by Syaihan Syafiq.
Image result for buku fixi bisik

Mikael berpindah rumah selepas teman serumahnya mati terjatuh dari balkoni. Namun di pangsapurti baru, Mikael mula hilang ingatan dan didatangi BISIK hasutan yang muncul secara rawak.
Tambah mengelirukan apabila teman serumah barunya, Nazzman, ialah seorang yang amat mencurigakan. Biarpun tidak mempercayainya secara penuh, Mikael melihat Nazzman sebagai seorang orang yang mampu membantu memulihkan ingatannya.
Mikael juga mula menjalinkan hubungan dengan Suraya, perempuan yang pernah menjadi kekasih bekas teman serumahnya. Namun apabila kejadian tragis menimpa Suraya, Mikael mengesyaki Nazzman sebagai dalang.
Apakah punca bisik-bisik yang mengganggu Mikael? Dan siapakah Nazzman sebenarnya?
Tengok synopsis dia pun kita jadi tertanya-tanya kan? yelah sab yg baca 2 kali ni pun masih tertanya-tanya wujud ke sebenarnya Nazzman ni? *aku pun jadi tak paham.

Dalam buku ni, Mikael (Kael) anggap diri dia pembawa malang ataupun sial kerana dia kehilangan orang yg tersayang iaitu mak dia,kakak dia, Suraya. Novel ni memang psycho betul serious. Ada satu part tu dia cerita throwback masa dia kecik, dia ngan kawan dia selalu buat experiment ke atas kucing jalanan. part ni lah sab rasa geram ya amat even ini hanyalah sebuah penceritaan. Gila tak geram+benci+sedih sebab dia cerita kucing tu sampai innalillah dibuatnya.

Pasal Nazzman pulak, sab memang dah syak sikit tentang kewujudan Nazzman ni. yelah ada ke orang sewa rumah tak jumpa owner? And sepanjang Kael pindah sebumbung dengan Nazzman ni, apa yg sab perasan bila kawan-kawan Kael ajak keluar sama-sama je dia hilang.

Part ending dia nak katakan Nazzman memang wujud ke tak entah lah sebab in this scene kawan Kael, Julia kena ikat dan si Kael tu kata itu semua kerja Nazzman then si Julia tu kata dia tak nampak/wujud Nazzman dan mengatakan itu semua kerja Kael.

So selanjutnya boleh dapatkan buku ni dekat kedai buku @ Popular/MPH yg berdekatan or kalau malas beli online je okay? Kalau cerita sampai habis/detail baik tak payah buat review kan? haha.

My Comments:

  1. Rasanya kena buat notice 18tahun keatas sebab ayat-ayat dalam buku ni or buku yg lain agak nakal, haha luls.
  2. Big claps to Syaihan Syafiq sebab berjaya mencipta gaya suspen and imagination dia yg luas.
  3. Janganlah imagine dera-dera kucing or haiwan yg lain ni eh, haha sis bukan kaki psycho.

p/s : Oh ya lupa! Sambungan BISIK ni adalah KOYAK, will get soon! (2 tahun kemudian) Maaf kalau ada kekurangan ya?

6 Alien's:

Tanjat gegirl, tengok cover kucing tu hehehehehe 😅😅😅

haii awak. jom join segmen ni http://shahirahsarmy.blogspot.my/2017/02/segmen-follow-me-februari-2017-my-first.html untuk tambah follower

Lya Amie said...

Scary cover nya hihi. Buku fixi memang banyak yang best kan, lain daripada yang lain.

// @ Fairuz Aqilah haha nampak seram tapi still cute :D // @ Lya Amie agreed! tak macam buku-buku lain yg cerita pasal cinta je.

// @ Aqilah Shahirah Hi awaknya! in shaa Allah kita join sebab dah letak dekat bookmark awal awal huhu :))

hai awak, sy pun fixi lover! tapi sy belum baca yang bisik ni.. awak dah baca ILUSANITI? sy rasa ilusaniti buat kepala saya biol.. hhahaahha.. tapi the best saya suka GANTUNG dan GARAM !heheheh..
kalau ada goodreads, boleh kita share2 books2. :)