Tutorial: How to Make an Outline Picture using Picsart

3/02/2017 01:35:00 pm Unknown 8 Comments




Salam and Hi guys!
So today sab nak buat tutorial buat outline gambar ala-ala Tumblr only using Picsart Studio! At first sab buat memang macam 'woww' sampai ketagih nak buat banyak-banyak haha *minat kot.  

Ini gambar contoh apa itu Outline Picture. I'm using my adik's picture by the way. Kalau ada pen yg sedia ada macam brand samsung note tu pun lagi okay kalau buat kerja detail tapi yg ni sab hanya menggunakan jari sab yg agak gemuk ni haha. So paham-paham lah struggle dia macam mana.

So let's get start!:

STEP 1 - Bukak Picsart dan kat situ ada 3 options right? Pilih 'Draw Something'


Step 2 - Click 'Creat New'


Step 3 - Pilih white background

Step 4 - Terpulang kepada korang nak guna size apa untuk background tu. Sab pilih standard style punya 1x1


Step 5 - Sekarang focus okay! Masukkan gambar korang dengan click icon yg dipetakkan tu (i'm not sure it is bukit or gunung viewed?)

Step 6 - Pilih 'Photo' and pilih gambar yg korang nak edit tu



Step 7 - Adjust dan besarkan gambar tu nak besar mana but WARNING *adjust or besarkan gambar hanya sekali click je boleh buat, So maksudnya kalau korang tak click lagi gambar tu dia dah jadi tetap kat situ. Then click icon yg 3 layer tu.

Step 8 - Click icon yg nak tambah layer tu dan pilih 'Empty Layer'. Kalau tak click tak jadi masterpiece korang.



Step 9 - Dah settle layer, Double click icon 'Brush' and settingkan size brush mengikut kesesuaian korang. Sab recommend kalau nak buat kerja detail like bulu mata ke size 1px. Size yg sab guna dekat gambar adik sab tadi ialah 4px. Dah siap setting? Tekan 'Set'!



Step 10 - And now korang dah boleh start draw korang punya gambar. Just ikut je line yg ada kat gambar tu. Zoom kalau nak buat kerja detail okay! Kalau ada comot ke terpanjang ke just click icon bentuk 'pemadam' tu.




Contoh gambar original yg sab dah draw




Step 11 - Dah siap lukis line click balik icon yg 3 layers tu and tekan 'mata' kat sebelah gambar original korang tu jadi 'invisible' ( / ) Kalau still ada nak dibetulkan boleh continue.


Last Step - Dah satisfied dengan hasil masterpiece korang? Click arrow di kanan belah atas tu. Ada 2 option dia keluar sama ada nak 'Save and Share' atau 'Edit Image'. Kalau korang tak sabar nak post kat social media just Save je and kalau nak edit kasi letak nama korang ke tambah effect ke just go ahead kat edit image tu.

Tahniah! Anda berjaya mengikuti kursus ini selama 1 hari *eh. Hasilnya ada dekat first sidebar blog ni. Takdalah susah mana, yg struggle-nya part nak draw ikut line tu je *sebab jari kuat makan. Moga bermanfaat! Ada masalah? Just contact me. Have a nice day gais! xoxo

p/s : Binott is back with new template! (siapa tahu macam mana nak kecik kan gambar dekat setiap post?)

8 Alien's:

eizz nrhzm said...

Good tutorial tapi gambar kena kecilkan sikit supaya senang nak baca. Masa kita taip post kita bila kita klik pada gambar, boleh set size apa yang kita nak.

// @eizz nrhzm sab dah try and memang dah buat gambar tu kecik cenenot tapi bila dia post kat blog dia jadi besar gedabak erm.

Zizie Zack said...

pernah guna jugak picsart ni.. tp susah la kalo xde stylus pen.. hehe

// @Zizie Zack betul tu! haha :D

Noor Maizan said...

Amazinggg, tak pernah tau pun dengan picarts ni boleh buat art mcm ni, baru je uninstalled sbb berat sangat, haha.

a great sharing ni.
tq...
nanti free, mcm mau try. syok jugak nampak nyer...

// @Noor Maizan at first sab pun tak tahu, pastu tu geledah lah apa yg specialnya picsart. Tengok tutorial sana-sini memang amazed lah. Haha memang agak berat jugak kalau kita rasa picsart macam takda function hehe.

// @adianiez AIDA ni pun saya takda kerja nak buat tu yg try buat tu hehe. Cubalah! Moga bermanfaat ;))

Nabila Syifa said...

X pernah try lg huhu