Orientasi Form 6 PART 1

5/05/2017 10:38:00 pm Unknown 5 Comments




Salam and Hi!
Finally I am officially a pre-u student!




Alhamdulillah setelah 4 bulan berfoya-foya and berada di awang-awangan, Sab membuat keputusan untuk sambung pengajian ke Form 6 atau kata lain Tingkatan 6. Ada tak antara se-batch dengan sab or akak akak abang abang ambil form 6 angkat tangan?! *kita geng. As you all known, hari pendaftaran form 6 telah dijalankan pada hari selasa yg lalu iaitu 2/5/2017.

So entry for this week, Sab akan ceritakan sikit experience berorientasi di KT6PJ (Kolej Tingkatan 6 Petaling Jaya). Actually orientasi dekat kolej Sab ni berlangsung selama 2 minggu *mak oii lamanya (depends sekolah/kolej lain punya program) Let's go through for 1st week programmes!


Day 1 [ 2/5/2017 ]

Macam biasa awal-awal pagi dah bangun, tak tahu lah nak rasa happy ke or memang no feeling langsung haha. Dalam pukul 8:30 pagi, sab and family bergerak ke KT6PJ untuk pendaftaran. (thankyou ibu ayah sebab apply cuti&support akak ♥) Sesudah sampai je dekat sekolah, kawasan foyer (it's kinda like dewan terbuka) sekolah telah dibanjiri oleh lautan manusia daripada pelbagai bangsa dan kaum.

Apa yg menariknya hidup di era moden ni, pendaftaran pelajar dilakukan dengan menggunakan QR Code Reader! Dah selesai isi online barulah beratur di barisan jurusan kemanusiaan/sains sosial untuk membuat pengesahan salinan fotostet and yuran pendaftaran. ( oh for your information sab dapat jurusan tu) For my college, yuran dikenakan sebanyak RM 100 sahaja. Dapat je resit pembayaran terus pergi ke meja yg lagi satu untuk ambil buku nota dan sebagainya.

Dah settle bayaran pa semua kena pergi ke bilik tangkap gambar for kad pelajar. Masa ni lah girls boleh make up sikit-sikit or boys letak pomade ke hehe. Then barulah pergi ke bilik seminar untuk taklimat orientasi seterusnya. Ibu bapa pulak diarahkan ke bilik yg lain untuk dengar taklimat ibu bapa.

After that, taklimat pemilihan pakej mata pelajaran. Lagi sekali pendaftaran pakej menggunakan QR Code Reader! *maju ya hengko. For those yg tertanya-tanya course apa yg sab ambik, Sab ambil pakej kelas K5 yg terdiri daripada mata pelajaran Pengajian Am, P.Perniagaan, Sejarah, Ekonomi dan MUET. So Im officially a part of 6BK5 or english nya L6K5 :)) ----- Masa pun sudah menunjukkan pukul 12:30 pm, slot seterusnya mengenai Taklimat Peperiksaan STPM dan balik! yeyyyyyy!

*Apa yg pros nya cikgu-cikgu kat sini kan, dia orang kalau dah habis bagi ceramah memang on time! But yg cons pulak, sementara nak tunggu dia orang habis tu masa jadi lambat pulak hahah.



Day 2 [ 3/5/2017 ]

Back to school again when you have to wake up earlier! Dalam pukul 7:00 pagi, sab gerak ke college. Sesudah sampai, semua pelajar 6 bawah berkumpul di dataran untuk perhimpunan tak rasmi and penyusunan kelas masing-masing. To be honest, dalam kelas sab, sorang je yg sab kenal xD It's okay kita kena jadi independent *bersikap matang gitchuww.

Bila dah semua orang duduk dan dapat kelas masing-masing, kitaorang diarahkan pergi ke bilik seminar untuk taklimat Hal Ehwal Murid pulak sampai pukul 10.00 pagi *kebas punggung dok lelama weh haha ---- REHAT!! ---- Tak banyak aktiviti hari tu, just taklimat daripada Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) dan taklimat kokurikulum.


Day 3 [ 4/5/2017 ]

As usual, dah sampai sekolah terus pergi bilik seminar untuk ambil kedatangan then pergi ke foyer! I admit it hari ini baru rasa ceria+ best ada aktiviti. Aktiviti pertama ialah Ice-breaking yg dikendalikan oleh senior-senior daripada Lembaga Pemimpin Muda Sukan. Best lah jugak even kitaorang semua sendu je hahah. Kitaorang diperkenalkan tepuk semangat gaya KT6PJ dan tepuk apa entah lagi satu *lupa. Then aerobik!

Dah warm up semua, kitaorang kena buat kumpulan berdasarkan statement yg akak abang senior cakap. Part ni pun best jugak sebab dapat kawan baru, buat nama group+gaya group sama-sama. Yg paling lawak nama group sab, group "Cekodok Kukus" xD Dah diperkenalkan semua group, we all still in the same group untill the end of orientation plus next week kitaorang ada pertandingan Zumba berkumpulan! haha but ya we still in practise (nantikan post next week!) hehe.

About 9:00 am, semua masuk bilik seminar balik untuk pengurusan disiplin. Time ni semua focus je even mengantuk macam mana sekali pun ---- REHAT!! ---- Dari rehat sampai balik semua taklimat. First program selepas rehat ialah Taklimat mata pelajaran Perakaunan dan P.Peniagaan, diikuti dengan taklimat mata pelajaran Bahasa Melayu dan Program SEDAR.


Day 4 [ 5/5/2017 ]

Program selepas 7:30 am dimulakan dengan memperkenalkan lagu kolej dan lagu satu malaysia yg akan dinyanyikan semasa assembly&Semarak PJ. Baru segar sikit pagi-pagi haha! Dalam pukul 9:00 am, ada taklimat Pusat Sumber Sekolah then sis-sis the librarian akan bawak kitaorang ke library tour. I was impressed that our college's library ada 2 tingkat! like WOWW.... dah puas tawaf masuk bilik seminar balik to tunggu arahan seterusnya drpd cikgu ---- REHAT!! ---- lepas je rehat ada taklimat mata pelajaran Pengajian Am dan psikometrik inventori kerjaya.



my partner in crime: Teha ♥ 
That's all the activities and program yg telah dijalankan sepanjang minggu ini. I don't know why even orientasi, sab rasa penat ya amat. Balik je dari sekolah tido! hahah. In shaa Allah next friday or saturday i will post for part 2 okay? Stay tune! ✿


P/S : Feel free to share your experienced, tips, books or anything about form 6 at comment! x

5 Alien's:

Syah BaNu said...

beza betul form 6 sekarang dengan form 6 dulu hehhe, masa dulu form 6 mmg mcm budak sekolah je, orientasi pun sehari jer hahaha, akak dulu amik Pengajian Am, Pengajian perniagaan, Sejarah, Bahasa Melayu, Muet..

Salam singgah dan follow :)

Kak Sab, saya merupakan pelajar lower 6 dan ingin perpindah dan menukar subjek, nak tanya...

1. Di Kolej Tingkatan 6 Petaling Jaya ni ada sediakan kemudahan asrama ke...?

2. Adakah subjek-subjek seperti yang Kak Sab ambil masih ditawarkan di dalam satu kelas..?

3. Makmal komputer dan library boleh digunakan sehingga pukul berapa..?

4. Cikgu2 best x?

hehe tq... :p

Nak tanya, subjek apa lagi yang ditawarkan di sana ye?

Unknown said...

Ada asrama ke kak Kat Situuuu?